Rozhovor s Holynou

.

holyna

Čau, hned na začátek bych si chtěl udělat jasno v jedné věci. Kromě tvé přezdívky Holyna jsem narazil také na přezdívku Hologram. Nepletu se, když obě patří k tobě?

Nazdar, ano nepleteš se, obě přezdívky jsou moje, jedna je starší a jedna novější. Hologram si říkám od doby, co jsem měl Amigu. Holyna je novější, asi od roku 1998 to jsem poznal Lazyho a Wincleho z Vertical Syndicate. A to oni mne začli říkat Holy a nebo Holyno, v podstatě je to zkrácený Hologram.

Pamatuješ si jak ses stal členem české Amiga scény? Jak to vůbec v té době probíhalo, když se někdo chtěl stát členem třeba Horizontal Lamers?

Hehe, docela zjímavá otázka, ano pamatuji. Co se týče mých začátků, tak to už je opravdu hodně dávno, někdy v roce 1991/92 spíš 1992. To jsem si pořídil Amigu a tak nějak jsem se setkal s Amiga scénou. Nicméně co se týče Horizontal Lamers, tak ty jsem založil na jaře 1998 s Lahváčem a Dizzym na Vertical Syndicate párty SHEEP. Vrátím se tedy k první otázce. V 92 roce na Kladně byla docela silná Amigistická obec, spousta kamarádů ji měla a tak nějak jsme všichni po vzoru GURU magazínu a slavných Vectors začali tvořit a zakládat skupiny, co si pamatuji tak jediné dvě něco vytvořily, jednou byla Bohema a druhou Squadream, pak tu byl samozřejmě Toayen a NoPirat Team, nebo třeba SBC Company.

Jezdilo se na Resetkání do Brna a tam jsem na vlastní oči viděl ty báječné hochy ze skupin Vectors, Píči a HMC a mnohých dalších, tehdy se také hodně popíjelo. Mne bylo v té době kolem 16 let, chodil jsem na střední školu a měl jsem spoustu volného času. Bohužel na scéně jsem byl spíš jako tak fyzicky, než činně. Skoro nic jsem neudělal, až na pár článků do diskmagů, a dvou textových her, prostě neuměl jsem kódovat, malovat a ani skládat hudbu. Ale zase na druhou stranu jsem založil, nebo alespoň zavdal založení slavných skupin. Rozuměj tomu spíš, slavných z mého pohledu, ale třeba se tak trochu považuji za praotce Vertical Syndicate a těch Horizontalů...

No a co se týče druhé otázky, jak to probíhalo když někdo chtěl vstoupit do Horizontal Lamers? No jednoduše, Láhve bral všechny a v hlavně v době 1998 už těch lidí moc, nebylo, takže asi tak...

Jaká byla tvoje pozice v Horizontal Lamerz a Vertical Syndicate a pro nás laiky - co to obnášelo.

No moje pozice? No co si pamatuju tak jsem tam nedělal vůbec nic, jen jsem sháněl články pro Top Secret, něco jsem tu a tam napsal, to je vše. Prostě jsem jen v té skupině byl a to bylo všechno, je až s podivem, že jsem tak slavný. A s Verticalem to bylo taky takové.

Co tě vedlo k odchodu z Horizontal Lamers k Vertical Syndicate?

No to je zajímavá otázka, proč jsem odešel z Horizontalů k Verticalům, ani ti nějak nevím, nebo vlastně asi vím, tehdy se stala taková zvláštní věc.

"Kauza Převodníček". Na jedné párty jsem byl s Horizontalama, Abortem a Insanity, párty se jmenovala AHI. Oni hodně chlastali v pověstné Chaloupce, ale mě se už tak nějak chtělo spát, tak jsem si šel lehnout k JRovi z Abortu domů. Po pár dnech se objevil takový malý joke od Vertical Syndicate, tuším, že to bylo někdy po podzimní Votické párty. Lazy udělal keygen k Převodníku od Shamana. Tehdy mu plnou verzi poslal tuším někdo LSA a byl oheň na střeše. Protože já byl sám doma u JRa, tak jsem asi měl zkopírovat Převodník... No a tak jsem tehdy odešel z Horizontalu, Láhve totiž měl blíž k Abortu a já zase k Verticalu.

Takže chápu správně, že tento "žertík" znamenal v podstatě rozpad Horizontalu?

Ne to vůbec ne, naopak, Horizontal se rozjel na plné obrátky, Láhve začal swapovat, sehnal kodery, grafiky a vydal nějaká dema, pak založil Reason a tuším, že byl i ve Scoopexu.

O tom Lazyho převodníku se občas objeví zmínky na tvých stránkách... V podstatě to taky znamenalo Lazyho ukončení programování pro Amigu?

No právě, že kauza Převodník tak nějak Vertical motivovala, vydal ještě asi tři dema. Revenge 2 - které je reakcí na Abort, protože Shaman s Fidem zakomponovali hidden part do jejich Revenge, stačí, když si do tooltype dema napíšete NOCENZORED a uvidíte proč. Pak tu bylo demo REVERSE, moc povedená záležitost, vyšel MIP 3, 2 dayz - z jehož tvorby mám behind scenes video a TuColor. Pak Vertical přestal defacto existovat, nicméně nikdy neskončil a třeba se ještě vrátí...

Dnes se tvůj život už zcela jistě točí kolem jiných věcí, ale jsi ještě v kontaktu s lidmi z bývalé scény?

No dnes, na Amigu tak nějak vzpomínám a když je tak trochu čas, tak si ji i zapnu, naposledy asi před dvěma lety. Co se týče kontaktu s lidmy ze staré dobré scény, ano s pár se jich vídám, celkem často mě navětěvuje Wolf z Abortu, nedávno jsem si psal s Utopií z Torture, také se vidíme s Lahváčem, i když poslední dobou moc ne, naposledy jsem u něj byl v létě a s Verticalama, ty jsem také viděl naposledy v létě, na podzim jsem kupoval byt, takže se ze mne stal na pár měsíců stavební dělník a na zábavu moc času nebylo. Takřka denně jsem v kontaktu s Lazym, to víš byl jsem mu na svatbě za svědka...

Jak se říká, každá sranda musí jednou skončit a stejně tak postupně vymřela i kdysi bohatá česká Amiga scéna... Důvody se probíraly už v mnoha článcích, ale máš nějaký názor, proč se to stalo?

No proč zemřela česká scéna? No ono to bude tím, že zemřela vlastně 2x. Poprvé s krachem Commodore, resp. pár let po té. Odešly staré skupiny a nové se nezakládali, spíš ti lidé zestárli a založili rodiny, takže neměli na scénu čas.

Pak ta druhá, která se u nás zrodila kolem roku 1997 zemřela někdy po roce 2001, prostě tehdy už Amiga neměla smysl a hodně lidí odešlo na PC. Vem si třeba demoskupinu Marshals, založil jí zakladatel Verticalu, Bomber, prostě pak změnili platformu, bohužel asi před rokem i tahle skupina skončila.

Jak to bylo s tvým odchodem od scény? Taky rodina?

Hehe, ani ne tak rodina, jako spíš koupě PC. Rodinu zakládám, až teďko. Mno a také jsem odešel kvůli některým lidem. Už mě to s nimi prostě nebavilo. Chceš je vyjmenovat? Všichni tři jsou zaregistrovaní u tebe na portále... No a hlavně už zbyl tady u nás jen Láhve a trosky scény...

Jistě pokud k jménům přidáš i důvod čím tě naštvali.

No ani raději je nebudu jmenovat.

Tak trochu na odlehčení atmosféry... Ve fotogalerii tě lze zahlédnout na mnoha starých akcích a srazech. Loni si byl i na srazu Amigistů ve Vraném. Lze tyto dnešní "akce" vůbec nějak srovnat s akcemi konanými v největším rozkvětu české scény?

No trošku tě poopravím, ve Vraném jsem nebyl. Bylo to u Josky. Chtěl jsem vidět lidi kolem Amigy, to že si tam nebudete pouštět dema a vzpomínat na českou scénu se slzem v oku a že nebude nikdo kódovat, s tím jsem počítal, vesměs se tato akce dala přirovnat k ostatním akcím české scény, ono se na nich také hodně chlastalo.

Cca. před půl rokem se tady jako blesk prohnat Pedro Bodiček, s kterým jsi se dokonce osobně setkal. Měl velké plány na oživení české scény. Dnes je po něm již dlouhou dobu ticho po pěšině… To jsi ho tolik zdeptal, nebo se můžeme těšit na něco velkého?

Pedro? To je zajímavá postavička, vzhledem k tomu, že byl ze stejného města jako já, tak jsem ze zvědavosti chtěl vědět, co je zač, šel jsem s ním na pivo, pokecal, měl velké plány, ale to je asi tak všechno. Naposledy jsem ho potkal v autobuse někdy v prosinci, stále měl velké plány, ale neměl prý čas, mířil na nějakou lan párty.

Dnes je na české scéně aktivní pouze skupina Amigans. Myslíš si, že lze vůbec ještě uvažovat o nějakém znovuoživení scény nebo je to už jen utopie?

No, já nevím, skupina Amigans, kdo jsou její členové? No že se ptám, moji oblíbenci. Wayne je z Tachova, už o něm bylo slyšet, když Vertical opouštěl scénu.. Nemůžu je hodnotit, neviděl jsem totiž jejich produkci, jsem natolik líný se jejich dema natahat do UAE.

Co se týče utopie? No muselo by se najít pár lidí, kteří by dotáhli nějaký ten projekt do konce.

Není tajemstvím, že kromě Amigy jsi fanouškem i jiných platforem. Kromě Atari, o kterém taky tvoříš vlastní portál (link doplním) je ještě nějaká?

No co se týče Atari, tak ten portál jsem naprogramoval, to ano, ale mimo jediného návodu na hru a mé produkce na něm nic mého není, spíš tak nějak z nostalgie udržuji kontakt s lidmi od Atari, asi to bude tím, že miluju staré dobré textové hry.

Ano jsem vlastníkem několika platforem, mám tu Playstationa 3, docela pěkná záležitost na hry, PSPčko na cesty a také se zabývám čistě z pracovního hlediska Windows Mobile, svého času jsem měl doma i Didaktika, toho jsem vyměnil na pár měsíců za Amigu.

Na začátku si se zmínil o dvou svých textových hrách pro Amigu... Jak se jmenují a lze si je někde legálně stáhnout?

No ono těch her postupem času bylo více a dokonce i dvě dema. Veškerá moje produkce se dá stáhnout z mých stránek (http://panprase.cz/index.php?action=zobraz&co=123). Udělal jsem textovky: Na Resetkání, NAM, Toayen In Action, Na Resetkání Special Edition 98, Prudent Dactyl a Pomsta šíleného Ataristy (ty dvě jsou porty z Atari). A dema: Čekejte a Oh, No More Plastic. Plus abych se tedy konečně přiznal, tak jsem nakódoval pod jiným nickem Vertical demo Defkoidy. Ale s těmi Defkoidy jsem se už přiznal i na svém nostalgickém blogu.

Dobře, na závěr tedy něco na odlehčení - Kdy si se začal zajímat o počítače všeobecně a jaký byl tvůj první a nejoblíbenější počítač?

No s počítačema jsem přišel ještě do kontaktu za hluboké totality, jednou o prázdniny mě babička přihlásila na takový seminář o počítačích, hráli jsme tam hry na PMD, Ondrovi a dokonce tam měli i XTčko. Pak jsem začal v 89 chodit do kroužku výpočetní techniky a po vánocích jsem dostal své Atari 130XE.

Nejoblíbenější počítač, to je těžko říct, měl jsem rád Atari, ale měl jsem ho jen dva roky, pak jsem zůstal skoro 10 let u Amigy, takže asi Amiga. Předpokládám, že tohle jsi chtěl slyšet, ne k Amize bych se asi dneska nevrátil, technologie je naprosto někde jinde a já mám rád Windows, oni mne tak trochu živí, takže asi tak.

Začali jsme spolu pracovat na takovém menším mapování české scény. Prvním článkem na toto téma byl tvůj nedávný článek o skupině Bohema a dnes si se stal obětí prvního rozhovoru. Připravuješ pro nás nějaký další článek?

Ano připravuji pro širší publikum krátičký článek o skupině Squadream, také jsem byl jejím členem. Chystám se odchytit jednoho z nejlepších hudebníků Wolfa z Abortu, aby se mnou udělal rozhovor. Až bude čas, tak bych mohl vyzpovídat někoho z Verticalu...

A ještě jedna poslední, velice oblíbená otázka - chceš něco vzkázat zbytku české Amiga komunity?

No to já ani nevím, možná jen to, že je tahle komunita tak malá na to, aby byla rozhádaná.

Díky za rozhovor…

Já také děkuji.

You have no rights to post comments