Crazy Boys

Opavská skupina Crazy Boys byla aktivní hlavně v době, kdy všichni její členové navštěvovali opavské gymnázium, tzn. v letech 1992 (po lyžařském kurzu v prvním ročníku gymnázia) až do roku 1995. Její název vystihuje šílence, kteří trávili hodiny a hodiny u rotujících krychlí a opakujících se 64-řádkových patternů.

Členové skupiny Crazy Boys byli všichni z Opavy, stejného města jako Vectors. Jofova (Petkov Jan) a Human Factorova (Petkov Marek) sestra Jana, chodila na gymnáziu do stejné třídy (a nejen do ní) s Abbem, takže on občas vyzvídal copak to ve Vectors plánují ;o)

Hlavním coderem skupiny byl Abbe (Kremser Luděk), který se o počítače začal zajímat už v roce 1988. Jeho prvním počítačem bylo Commodore 64, k Amize se následně dostal přibližně v roce 1991. Ke scéně to přivedla touha tvořit dema, z kterých by si ostatní sedli na zadek. Jeho rozhodnutí nakonec Amigu prodat bylo ovlivněno jeho odchodem na vysokou školu a celkem nutný přechod na PC. V informatice ale se pohybuje dodnes. Programování v assembleru na Amize, práce v týmu a touha uspět v konkurenci ho zásadně ovlivnilo na celý život. Naučil se dělat věci efektivně a optimalizovat je k dokonalosti. Dnes je zakladatelem a ředitelem ve firmě Scholasticus.com.

Hlavním hudebníkem skupiny byl Bum (Martin Groh). O počítače se poprvé začal zajímat přibližně v roce 1986. K Amize se ale dostal až někdy v roce 1989, kdy si pořídil Amigu 500. Postupem času měl pak ještě Amigu 600 a Amigu 1200. Ke scéně ho přivedl jeho kamarád LG (Dan Smolka), s kterým se potkal na brigádě při sběru mrkve. Na Amize se věnoval skládání hudby hlavně v programech ProTracker a FastTracker. Dnes se živí jako programátor, což ho bavilo již od dob Amigy. Ale i dnes ještě skládá hudbu a dělá grafiku.

Jedním z hlavních coderů skupiny byl LG (Zelený), který programoval hlavně v AsmOne. O počítače se začal zajímat v rámci místního kroužku organizovaném Okresním domem pionýrů a mládeže v roce 1987, kde se učil pracovat na počítači PMD 85. Jeho prvním vlastním počítačem se stal v roce 1992 legendární Commodore 64. Ten pak v roce 1994 vystřídala Amiga 600. Až nakonec došel až k Amize 1200 s procesorem MC68040. Amigu byl nucen přestat používat během studia na vysoké škole. Demo scéna mu ale nakonec dala radost z programování už jen pro samotné programování.

V roce 1995 skupina prohlásila, že i přes všechny komerční tendence na scéně (tvorba her), zůstane věrná pouze tvorbě dem. Oficiálně se však skupina nikdy nerozpadla, jen po odchodu členů na Vysoké školy (právě v roce 1995) začali mít jiné zájmy.

Nejdéle zůstal Amize věrný Zelený (Daniel Smolka), který jí prodal až v roce 1999. Jediným současným majitelem Amigy 500+ je Quido (Martin Žídek), který jí má schovanou někde pod postelí ve svém bývalém dětském pokojíku u svých rodičů.

You have no rights to post comments