AmigaCS

Za vznikem diskmagu AmigaCS (název vznikl podle názvu IRC kanálu #amigacs) stála ústecká skupina Abort, přesněji Shaman (Jaroslav Pokorný), který dokázal přesvědčit své kamarády, že by nebylo špatné udělat něco pro českou Amiga scénu. A právě také on stál za naprogramováním hlavního enginu diskmagu.

Diskmag AmigaCS nebyl od samého začátku koncipován jako diskmag výslovně Abortu. Chtěli spíše vytvořit platformu, do které by se formou příspěvků zapojilo co nejvíce Amigistů - tehdejší situace na scéně byla taková nijaká. Výhledově bylo dokonce možné, že by se engine diskmagu mohl předat i někomu jinému.

Ale nedá se říct, že by celý diskmag byl dílem pouze Abortu. Pokud byste sečetli všechny, kteří něčím přispěli do AmigaCS#3, dostali byste se až někam k číslu přesahujícímu třicítku. Tento fakt byl velice potěšitelný a dával naději, že se AmigaCS chytí a stane se reprezentativním diskmagem české scény.

První číslo se objevilo 21. března 1998 a poslední, čtvrté číslo bylo uvedeno v prosinci stejného roku. Diskmag se může pochlubit perfektním enginem (multitasking, podpora grafických karet...) a doslova nabitostí články. Rozsáhlé rozbory hardwaru a softwaru, aktuální informace ze světa, herní okruh, informace z Amiga scény a spousta dalších článků z kultury atp.

Celý diskmag byl tvořen v ANSI C a podle slov šéfredaktora to byl jediný diskmag, chodící na grafických kartách. Podklady a GUI jsou sice jen v 92 barvách a zbytek je pro cliparty a barevné texty, ale pro obrázky je vyhrazeno všech 256 barev. Multitasking funguje perfektně, program nepadá a text lze dokonce zkopírovat do clipboardu.

Redakce původně očekávala, že se bude dařit vydávat diskmag každý měsíc, což nakonec sami shledali za nereálné a tak začal vycházet až po kompletním naplnění daného čísla. Ke konci však vše začalo pomalu odumírat. Články si psala už skupina více méně sama (až na pár výjimek, kterým tímto díky) a zcela nepochopitelně je ostatní skupiny začaly spíše pomlouvat. Po roce tvrdé práce tak nakonec další práce na diskmagu vzdali.

Nakonec se mělo objevit ještě páté a zároveň poslední číslo nazvané AmigaCS - Demise, které mělo být rozloučením s tehdejší scénou. Víceméně se však jednalo jen o monstrózní fucking a vydáno nikdy nebylo.

Stálou redakci tvořil šéfredaktor a programátor diskmagu Shaman (Jaroslav Pokorný), textař LuSk (Lukáš Skala), textař Schizzy (Petr Skala), famózní grafik JR (Jaromír Rozmara), hudebník Wolf (Marek Hron) a textař Ya (Miroslav Petr), který byl nakonec někdy v létě 1998 vyhozen pro pasivitu.

You have no rights to post comments