Childhood Dream Software

Za vznikem skupiny Childhood Dream Software stojí Lisiak (Orlický Martin). Narodil se v Bratislavě, ale dnes žije v Brně. Jeho prvním počítačem bylo PMD 85-3, na kterém se nejdříve věnoval jen hraní her. Po něm si pořídil Atari 800XE, na kterém taky pokračoval jen ve hraní. Přibližně v roce 1992 jel s otcem do Itálie, kde si pořídil vlastní 8-bitovou herní konzoli Nintendo Entertainment System společně s dvěma hrami (Gremlins 2 a Stealt ATF). Specialitou bylo, že ona verze NES byla od firmy Mattel a hry pro tuto verzi nebyli u nás vůbec dostupné. Teprve potom si pořídil vlastní Amigu 500 a poprvé uviděl dnes již legendárním demo 9 Fingers od Spaceballs.

Jako mnoho ostatních si i on nakonec pořídil PC 386 SX-40 MHz. Až v roce 1996 si na letní brigádě vydělal na své vlastní Pentium I na 75MHz. Když se v roce 1999 vrátil z vojny, začalo ho jeho hráčské nadšení pomalu opouštět. Ve svých 25 letech se přestěhoval do Brna, odkud pochází část jeho rodiny.

V roce 2007 si koupil vlastní notebook. O rok později začal ze zvědavosti a z nostalgie vyhledávat odkazy ohledně Amigy a začal navštěvovat Proberův portál. A asi po roce, když už nevěděl co a kam dál, začal přispívat i na tehdejší fórum. V roce 2013 si nakonec pořídil vlastní, úplně novou Amigu 1200 od Petro Tyschtschenka.

Od roku 2008 začal věnovat svůj čas hlavně programování. Nejdříve jen jako koníček v Pythonu, protože jej bylo možné používat při programování i na PC. Pomalu začal v Pythonu pracovat na svém vlastním enginu pro textové hry, který chtěl nakonec přepsat do jazyka C a tak se ho vlastně i učit. Jeho prvním úspěchem byla v roce 2009 remake textovky Princ Jasoň, která vznikla hlavně proto, aby si procvičil základy programování právě v Pythonu. Jednalo se o konverzi stejnojmenné hry z počítače PMD-85, na kterém ji hrával a nakonec jí dohrál až v roce 2009, právě děláním této konverze.

Po období programování v Pythonu nakonec přešel na programování v assembleru. A v roce 2023 uvedl na akci RESETkání 2023 své první intro nazvané Dream1, ke kterému udělal hudbu Nooly. Intro hraje skladbu pomocí vlastní CDS hudební rutiny.

You have no rights to post comments