Gate of Dreams

Herní skupina Gate of Dreams (GOD) pocházela z Děčína, kde se jednoho dne dali dohromady dva kamarádi, kteří se rozhodli vzít osud s českými hrami do vlastních rukou. Postupně tak začala vznikat jejich první a zároveň poslední hra Sinuhed.

Programování celé hry si vzal na starost Dušan Jirásek v programovacím jazyce AMOS. Zatímco Jan Masojídek dostal na starost grafickou stránku hry. Postupem času se k nim přidal hudebník Radim Řezníček, ze skupiny NaEx a Milan Papež (Papík), který stál za vytvořením celého příběhu a manuálu.

Původně se nemělo jednat o nic velkého a už vůbec nic komerčního. Jednoho dne Dušan Jirásek dostal nápad a během jednoho víkendu vytvořil v AMOSu samotný engine. Chtěli si společně s Janem Masojídkem dokázat, že dokážou něco vytvořit a také kvůli samotné Amize, protože jí měli hodně rádi a chtěli jí trochu podpořit. Dušan Jirásek chtěl dokonce dělat hry profesionálně, protože ho to opravdu bavilo a měl spoustu nápadů. Rozhodně nechtěl zůstat jen u AMOSu, i když ten zvládal téměř vše co Amiga nabízela, nicméně hodně pomalu. Proto se začal učit programovat v C. Dokonce založili i vlastní herní skupinu DC Crew, kde se chtěli profesionálně věnovat tvorbě her nejen pro na Amigu.

Po dokončení a vydání hry Sinuhed, chtěla skupina v lednu 1997 začít pracovat na nějakém dalším herním projektu. Měla proběhnout velká porada, kde se mělo rozhodnout, jestli se budou věnovat vývoji RPG nebo sci-fi strategie, kterou už měli v kostce navrženou.

Chtěli dělat hry, které by sami chtěli hrát. A protože se Dušanovi Jiráskovi strašně líbil Amberstar a Ambermoon, mělo to být právě něco v tomto stylu. Zkrátka, obrovský a propracovaný svět, originální a spletitý příběh se spoustou zvratů, tuny zábavy, skvělá grafika a totální ozvučení. Zmiňovaná sci-fi strategie pak měla být mixem mezi Space Cruasade a UFO, obohacený o všechno, co těmto hrám chybělo.

Samozřejmě vše mělo hlavně záležet na tom, jak se nakonec bude prodávat právě Sinuhed. A nejpíše se neprodávala příliž dobře, protože už o ní nebylo nikde slyšet.

You have no rights to post comments