Vertical Syndicate

Skupinu Vertical Syndicate založil v roce 1994 Bomber Vexlem. Skupina se měla původně jmenovat Vertikal, ale v té době se velké oblibě těšila hra Syndicate od Bullfrogu a tak se skupina na počest hry pojmenovala Vertical Syndicate. Bomber s Vexlem k sobě později přibrali ještě ID (Tomáše Řihoška) alias Duncana Idaha.

Prvním demem, které skupina Vertical Syndicate v roce 1994 vydala bylo Defkoidy. Toto demo naprogramoval nadějný a talentovaný programátor Gargamel, hudbu vytvořil Bomber a obrázky si hoši naskenovali.

Největší rozmach Vertical Syndicate byl v období let 1996 až 1999, tehdy do skupiny přišli kolegové z Tachova - Lazy Jones (Milan Vyšata), Wincle (Víťa Novák), Tittus, Schwaizi a Storm.

Na podzim roku 1997 vychází první číslo diskmagu M.I.P. Report čili Monkey Island Party Report. V létě 1998 se konal opět M.I.P, kde se dokončovalo první demo Verticalu s názvem Radiation, které se mělo vypustit na Votické Párty na podzim 1998. Tam se také zúčastnilo demo soutěže, ale skončilo na posledním místě, neboť Lazy neměl demo finálně hotové a tak se stalo, že demo při projekci spadlo, což se zase může stát, nicméně si myslím, že Radiation mělo vyhrát. První místo tehdy obsadil Abort se svým demem Revenge. K tomuto demu se pojí i značná část nenávisti mezi skupinou Vertical Syndicate a Abort, protože, když do tooltypu ikony, která spouští Revenge napíšete „NOCENSORED“ tak divák spatří jednu nehezkou sexuálně zaměřenou fotografii s hláškou na Vertical Syndicate.

Odplata ze strany Verticalu na sebe nenechala dlouho čekat, v zimě Lazy napsal demo Revenge 2 a šupky hupky s ním na internet. Rok se s rokem sejde a na jaře se opět ve Voticích koná další Amiga Párty, tentokrát doráží snad každý, kdo na scéně něco znamená, dokonce dojedou i slavní Vectors. Vertical se opět účastní soutěže ze svým demem Reverse, asi jedno z nejlépe povedených dem, protože celé běží od konce na začátek.

V červnu Lazy s Winclem tráví jeden víkend na Sycheráku, místě konání legendárních M.I.P a napíší spolu demo 2 dayz a samozřejmě nesmí chybět ani Invitation na M.I.P. 1999. V roce 1999 ze skupiny odešel Bomber, který si záhy založil vlastní skupinu Marshals a jako čestný člen je přijat Hologram, který byl v té době bez skupiny.

V této době také vychází M.I.P. report 3 a na podzim, přesněji v září se koná ještě velkolepější Amiga akce a tou je Apocalypse párty v Brandýse nad Labem, pořádaná Lahváčem a Dizzym a tehdy Vertical publikuje své poslední demo TuColor. A to je skoro všechno co kdy Vertical vydal, ano nesmíme zapomenout samozřejmě na poslední číslo diskmagu M.I.P. report s pořadovým číslem 4.

Takže konec Vertical Syndicate přichází někdy během roku 2000, ale jako takový nikdy nezanikl.

You have no rights to post comments