Abort

Skupina Abort vznikla na podzim roku 1997 v proslulé hospodě Chaloupka v Ústí nad Labem. Tato skupina stála za vydáváním jednoho z nejkvalitnějších diskmagů na tehdejší Amiga scéně - AmigaCS, který byl v podstatě také důvodem jejího založení. Název AmigaCS byl odvozen z IRC kanálu #amigacs, na kterém se v druhé polovině roku 1997 skupina amigistů dohodla, že vznikne nový diskmag a budou do něj přispívat právě amigisté z kanálu #amigacs.

Původní hlavní engine diskmagu měl vytvořit Shamanův kamarád Alien a Shaman měl následně vytvořit jen systém na obarvování textů. Situace se však nakonec vyvinula tak, že Alien totálně selhal a Shaman musel vytvořit nejen samotný obarvovač i vlastní prohlížeč, ale nakonec i naplnit jeho obsah.

Zhruba v této době Shaman poznal dva další kamarády - JR (Jaromíra Rozmaru) a Ya (Miroslava Petra). Bratry Schizzyho (Petra Skalu) a Luska (Lukáše Skalu) znal již z dřívějška. Společně naplnili první číslo v té době ještě neexistujícího diskmagu. První číslo tím vším bylo negativně poznamenáno a teprve to druhé číslo bylo po designové stránce kompletně prací skupiny.

abort

Shaman

shaman thShaman (Pokorný Jaroslav) byl vynikající programátor, který byl také autorem mnoha dalších programů jako např. Cassette (program pro tisk obalů na MC, Video, diskety a CD) a Převodník. Sám Amigu používal už od roku 1990, kdy začínal jako mnoho ostatních u Amigy 500. Tu postupem času nahradila Amiga 500+, přes Amigu 1200 až k poslední Amize 4000. Nakonec stejně jako všichni ostatní ze skupiny přešel na PC. Dnes společně se svou ženou provozuje firmu Alladin, v Ústí nad Labem. Tato firma se zabývá prodejem ekonomického software Alladin, který je určen pro menší až středně velké společnosti a živnostníky.

JR

jr thJR (Jaromír Rozmara) byl hodně kreativní člověk, který měl na starost hudbu a grafiku. Už pod hlavičkou ústecké skupiny TETRACORP spolupracoval s Radioactive Software na projektu nové hry 2050 - The Assasins Game (klon Abuse). Postupem času se začal zabývat tvorbou internetových prezentací pod hlavičkou vlastní firmy ProfiGrafik. Dnes je jedním ze tří spolumajitelů firmy WebTek (dnes už neaktivní), která se zabývala tvorbou internetových prezentací. Je považován za skvělého grafika a webdesignera, odborníka na HTML6 a CSS4!

Schizzy

schizzy thSchizzy (Skala Petr) byl celkem aktivní coder a jeho mladší bratr LuSk (Skala Lukáš) měl na starost hlavně psaní článků do diskmagu.

Oba dva byli tak nějak vždy nezávislí na platformě, ale s přechodem Shamana na platformu PC došlo definitivně k rozpadu Abortu. Do toho se ještě LuSk přestěhoval do Prahy a pak ho následoval i JR.

YA

ya thYA (Petr Miloslav) měl ve skupině na starost redaktorskou činnost, psaní článků a povídek hlavně v herní rubrice. Doporučuji navštívit jeho stránky, kde najdete mnoho zajímavých informací.

Na jenom svém starém, úplně zapomenutém CD se mu podařilo najít svou hru 2050:The Assasins Game. Byla to nikdy nedokončená akční hra, střílečkochodička, na které společně s JR před mnoha lety pracovali.

Wolf

wolf thWolf (Hron Marek) byl dalším ze skvělých muzikantů na Amize. K Amize se dostal přibližně v roce 1994, kdy ještě sloužil v armádě. Jeden člověk tam měl v kanceláři Amigu 600 a primárně si na ní jen chodili hrát hry. Po vojně na další Amigu 600 narazil u jednoho svého kamaráda a pak už bylo jen otázkou času, kdy se mu podařilo sehnat peníze a vlastní počítač. A nakonec se právě Amiga 600 také stala jeho první Amigou.

Ze začátku používal Amigu jen na hraní, scéna tvorba přišla o něco později. Netrvalo moc dlouho a seznámil se s prvními trackery a začal skládat svou první hudbu. O něco později si pořídil ještě Amigu 1200, ke které si postupně dokoupil harddisk a PPC kartu.

Vstup do Abortu byl spíše shodou okolností. Stejně jako ostatní členové skupiny také pochází z Ústí nad Labem, nicméně kontakt na ně získal až pomocí časopisu Amiga Review a diskmagu AmigaCS #2, ve kterém byl kontakt na Shamana. Amigu nakonec jako všichni ostatní definitivně opustil. Možná proto, že Amiga ztrácela dech a už měl dost optimistických prohlášení nového ředitele Amiga Inc. o světlé budoucnosti. V současné době se už hudbě aktivně nevěnuje.

Po odchodu od Amigy začal ještě studovat možnosti MIDI, HDD recordingu a sequencerů. Koupil si také nějaké vybavení, na kterém složil pár výtvorů a pomocí Cakewalku (teď Sonaru) vytvořil pár skladeb. O Amiga scénu se přestal zajímat úplně a vůbec nemá tušení, jestli na tuhle platformu stále něco vzniká.

Konec skupiny byl spojen s přípravou pátého čísla diskmagu. Do něj se nedařilo sehnat dostatek článků a postupem času všichni členové nakonec přešli na PC. K oficiálnímu rozpadu pak došlo na stejném místě kde byla skupina založena - v hospodě Chaloupka v neděli 6. června 1999 v 13:42.

You have no rights to post comments