Hero Music Company

Skupinu Hero Music Company (HMC) společně založili v roce 1989 Peter Winston (Petr Klvač) a Fred Brooker (Filip Oščádal). Oba majitelé osmibitových počítačů Atari si řekli, že světu ukáží, co jejich stroje dovedou. Peter Winston se pustil do grafiky a Fred Brooker do skládání hudby. Prvním veřejným debutem této dvojice byla hra Tetris.

V té době začal Fred Brooker pokukovat po šestnáctibitových počítačích firmy Commodore a Atari. Inspirován demem na ZX Spectru se pokusil o nemožné a napsal (nutno podotknout jako první) ataristickou tříkanálovou přehrávací rutinu. Svět samplovaného zvuku se rázem otevřel i pro Freda Brookera. Zde se také poprvé objevuje postava Kevina Updika (Kamil Doležal), programátora sinclaristy. Demo "Digi Synth" s převzatými samply ze ZX Spectra spatřilo denní světlo zanedlouho poté. V této chvíli začali chlapci pracovat na konverzi známého logického rychlíku "ATOMIX", který byl pod názvem "MICROX" skutečně dokončen a sklidil neméně silný potlesk.

Ve skupině se objevují nové tváře. Prvním byl Richard Smollack jako dřímající programátor - ovšem jako první ze všech prchá do světa zvaného Amiga. Druhým byl Paul Winter jako hravé třeštidlo schopné čehokoliv.

Chlapci v HMC začínají pracovat na hře z domácího prostředí inspirované rozhovorem v Excaliburu s Františkem Fukou - Brutal Recal je tady a trhá celou ataristickou veřejnost na zem. Několik měsíců před hrou je vypuštěno i líbivé demo s portrétem Františka Křepelky (Arnold). Hlavní hrdina hry se stává i hrdinou maturitní písemky Paula Wintera a získává na svou stranu i ministra školství. Na konkurz v Brutall Recall demu odpovídá mladičký nadaný grafik David Descrieux a je mu svěřena práce na grafice ke konverzi Lemmings.

Fred Brooker a Paul Winter kupují Amigy, práce na ataristických projektech vázne. Počátkem roku 1993 vychází první demo - titulky hry Lemmings a všichni čekají opravdovou bombu, která má přijít na trh někdy v říjnu (nakonec nepřijde).

Setkání s Jofou ze skupiny Vectors přináší spoustu plánů do budoucna, Fred Brooker odmítá připojení skupiny HMC pod skupinu Vectors.

Skupina HMC přijímá Kevina Updika a on přebírá veškerou programátorskou práci na Amize. Fred Brooker začíná pracovat na hudbě a Peter Winston odsunuje své zájmy poněkud stranou. David Descrieux kreslí obrázek k připravovanému projektu a Paul Winter s Richardem Smollackem se snaží o první hudební neúspěchy. Koncem prázdnin se začínají uzavírat kontrakty mezi různými lidmi a rozjíždí se spousta projektů. Za 22 dní je naprogramována hra Dune 3 aneb Achtung - Die Kurve pro Resetkání Podzim 93.

V květnu roku 1994 byla skupina interně rozdělena do dvou pracovních skupin. První pracovala na hře Werdengate a druhá na Saria a Sariana. Až do dokončení obou dem se skupina rozhodla zmizet z české scény. Padlo také rozhodnutí, že ani v budoucnu již nebudou přijímáni noví členové a ani nebudou spolupracovat na cizích projektech.

V roce 1994 byl ze skupiny vyhozen Paul Winter pro "absolutní lamerství" a přijat programátor Paul Linoe a grafik Rumun (Radim Křivánek).

V roce 1995 pořádala skupina HMC soutěže na Resetkání Zima 94. Po ní se nechali slyšet, že ukončují veškeré nekomerční projekty a distancují se od scény. Pracovali na hře Arrakis, ale nakonec jím s tím sekl programátor.

Po odchodu z Amiga scény se zaměřili na PC.

You have no rights to post comments