Torture

Pražská skupina Torture vznikla přibližně v roce 1992. Tehdy se sešli dva kamarádi Utopia (Burian Jan) a Sirius (Povolný Jaroslav) a rozhodli se, že by nebylo špatné něco vytvořit. Už tehdy měli spoustu nápadů, jenže se po chvíli zastavili na vlastní lenosti.

Utopia se tedy začal učit programovat v AMOSu a v roce 1993 tak vznikl jeho první textová hra Drsná cesta. Stejnou cestou se vydal i Sirius, ale shodou okolností mu jeho bratr dokázal vymazat zdrojové kódy (když už měl skoro 120KB). Utopia se potom začal věnovat tvorbě grafiky, což ho nakonec začalo i hodně bavit. Sirius dál pokračoval v tvorbě svých Amosových rutin. Společně tak začali pracovat na logické hře Marc, kterou však nakonec nedokončili.

torture logo

V roce 1993 už chtěli konečně taky už něco vytvořit a tak vzniklo slideshow Beast In Tomato Sauce. Obrázky už měl Utopia nějaký čas k dispozici v šuplíku, protože se na nich učil kreslit.

V roce 1993 se ke skupině přidali další dva členové - Light (Adamec Jan) jako coder a Apex (Žďárecký Vojtěch) jako grafik.

I když si Light a Sirius hráli trochu s programováním v assembleru, nikdy nevytvořili žádné pořádné demo. Za své nejvydařenější a nejpopulárnější produkty považují textové hry Drsná cesta, Cesta Tmou, Mrtvá Cesta, které vytvořil Utopia a Soumrak od Siriuse, kde grafiku vytvořil Klabala. Hudbu do všech textovek (kromě Drsné cesty) složil Hamba Kahle.

Skupina zanikla kolem roku 1995, kdy většina její členů přešla na PC. Jako kamarádi se ale i nadále scházeli na různých kalbách.

You have no rights to post comments