Vectors

Po skupině Antik se jednalo o druhou nejstarší skupinu na československé scéně. V roce 1990 jí založili bratři Jofa (Jan Petkov) a Human Factor (Marek Petkov). Do té doby byli pouze herní maniaci, kteří se začali pomalu poohlížet po demech zahraničních skupin. Postupem času jim začalo vadit, že se na ně mohou pouze dívat a proto se rozhodli, že to změní.

Jofa (Jan Petkov) se na 14 dní začetl do příruček a Human Factor (Marek Petkov) se začal zajímat o grafiku a bádal, kde sehnat hudbu do svých produkcí. A právě někdy v tuto dobu se v Opavě vyskytl Miloš Rohovský, z kterého se posléze vyklubal Mr. Následně se externistou stal ještě STAR, který to však se svou činností nehnal moc do extrémů. A tak oficiálně vznikla skupina Vectors.

Vectors vypustili své první demo spíše z recese a k dokonalosti mělo ještě hodně daleko. V té době byla skupina Antik stále ještě neaktivní a Vectors o ní vůbec nevěděli. Proto se domnívali, že jsou první a jedinou skupinou na české scéně. Postupem času se tvorba této skupiny rozrůstala a když pochopili jak by mělo vypadat slušnější demo, tak světlo světa spatřilo demo Sahara. Na přelomu let 1990 a 1991, čtyři měsíce od založení skupiny, byl dokončen jejich první rozsáhlejší projekt - musicdisk X-Sound. Po tomto musicdisku začali pracovat na svém prvním megademu, na jehož výrobu však nebyl čas. Bylo tak pouze vymyšleno a zdokumentováno.

Později navázal Human Factor (Marek Petkov) kontakty s několika dalšími zahraničními skupinami (Crusaders, Tristar/Red Sector, D-Tect a Quartet Inc.) a dokonce i se skupinou Antik, v které už zůstal pouze Bedny. V tomto období už začala být tvorba skupiny Vectors spíše sporadická a zaměřila se hlavně na intra a malé dema jako Fuck Tronik, Way Throught The Universe, Sinintro, Copper Intro atd.. V této době také osobně poznali skupiny Tronik, Andromeda (Ariola) a českou část GURU Teamu.

Posléze rozšířil jejich řady programátor Fire. Hlavní hudebník MR. (Miloš Rohovský) prodal svou Amigu a koupil si Atari ST. V roce 1992 spolupracoval Human Factor společně s Firem na demu No Idea a v únoru byl dokončen dvojdiskový musicdisk vytvořený ve spolupráci se skupinou Antik nazvaný Sonic Vision.

Pokud nebudeme počítat krátké znovuzrození kolem Exitu č. 10 a dema TEN, tak Vectors oficiálně ukončili svou činnost v roce 1996, kdy velká část skupiny přešla do nově vytvořeného uskupení Pseudos, které se věnovalo komerční tvorbě her pro Amigu a PC.

Důvodem rozpadu byl částečně Pseudos, částečně takové znechucení vývojem kolem Amigy. Human Factor prostě přestal věřit, že se po pádu Commodore něco změní.

Činnost skupiny Vectors byla částečně obnovena až v září 1998, kdy vedení skupiny převzal Trixie. Ke skupině se později připojil ještě Defor (Division), Ventor (PICI) a Spider. Vytvořil se nový web, speciální desáté číslo Exitu a malé produkce od Zeleného – nového aktivního kodera a v roce 1999 i první zatím opatrný vstup zpátky na scénu – na Fiasku bylo představeno crazy-demo “Wten czas na wschodzie”. Taková blbůstka pro radost Jofy a všech zúčastněných. S plnou parádou se pak na to vlítlo následující rok. Na Apocalypse se představilo 64kB intro “Ten”, kterým skupina oslavila desetiletí své existence. A v létě na Fiasku pak PC demo “UpUp”.

Už tehdy však tušili, že už nic dalšího nebude. Čas od času se pak v následujících letech sešli a řekli si nápady a jaké by to bylo fajn, dát zase něco dohromady. V září 1998 se v Opavě konalo poslední interní setkání skupiny nazvané "Vectors Development Meeting".

You have no rights to post comments