Amiga Review

.

První číslo se objevilo v květnu 1994 jako ukázkové nulté číslo pod názvem Atlantida News a za jeho vydáváním stála soukromá firma Atlantida s.r.o, která se zabývala prodejem počítačů Commodore a doplňků, sídlící na adrese U Pergamenky 1406/10, Praha 7 – Holešovice.

Nulté číslo bylo vydáno v polovičním rozsahu 16 stran, což se změnilo s následujícím číslem, které už obsahovalo stran 32. Ve svých začátcích obsahoval také část pro majitele počítačů Commodore 64. Redakce už od úplných začátků chtěla dosáhnout až na 64 stran a proto vyhlásila soutěž o Zlaté pero, kde bylo možné získat týdenní zájezd pro dvě osoby na Malorcu nebo Amigu 1200 s turbokartou Blizzard 1230 s 4MB Ram a monitorem C1942. Soutěž však byla od třetího čísla časopisu zcela zrušena pro nezájem čtenářů.

Od nultého až do prvního čísla byl šéfredaktorem časopisu Martin Škropil. Počet čtenářů, a hlavně předplatitelů po nultém čísle redakci příjemně překvapil, a proto se první číslo rozrostlo na 40 stran a náklad 10.000 vytištěných kusů. Což znamenalo mírné navýšení ceny na 28,- Kč. Od prvního čísla došlo také ke změně vydavatelství na Atlantida Publishing s.r.o., což mělo osamostatnit časopis od mateřské firmy Atlantida s.r.o.

Od druhého čísla vystřídal Martina Škropila na postu šéfredaktora časopisu Jindřich Němec (Crash), známy scener ze skupin Agony a Bohema. Druhé číslo se rozrostlo na 48 stran při stejném nákladu 10.000 vytištěných kusů. Ovšem se zvýšila cena na 34,- Kč kvůli náhlému nárůstu ceny papíru.

Od čtvrtého čísla začala redakce vydávat k časopisu PD diskety (Atlantida PD disk), obsahující hlavně užitkové programy opatřené plnou českou dokumentací. Jejich cena byla stanovena na 40,- Kč a bylo je možné objednat přímo k časopisu. Od šestého čísla pak také přibyla možnost objednávat coverdisky, obsahující freeware nebo demoverze her a programů. Cena těchto disků byla stanovena na 12,- Kč (později na 15,- Kč).

Od pátého čísla nastoupil na pozici zástupce šéfredaktora Martin Dufek. Ten se od osmého čísla stal šéfredaktorem, protože jeho předchůdce, Jindřich Němec (Crash), se rozhodl studijně odjet do Anglie a nemohl tak dále pokračovat v práci na časopise.

Přesně rok od vydání nultého čísla došlo ke změně názvu časopisu na Amiga Review a celé grafické úpravy časopisu. Od třináctého čísla došlo ke zrušení části C64 Magazinu.


You have no rights to post comments