Pong

.

Tento diskmag vydával v roce 1998 Vít Kubr alias Flegy. Jeho náplní mělo být přinášení recenzí volně šiřitelných i placených užitkových programů pro Amigu a také užitečných informací hlavně pro začínající Amigisty. Součástí diskmagu byla i bonusová PD disketa, na které se nacházely některé recenzované programy.

Samotný engine diskmagu byl vytvořen v programovacím jazyce AMOS, což znamenalo známé omezení na pouze 32 barev. Zcela novátorské (i když nezvyklé) bylo samotné ovládání diskmagu, které bylo řešeno pomocí horního menu. Celý diskmag byl zcela nekomerční (zdarma) a hned ze začátku byl plánován jako občasník.

Současně s uvedením nultého čísla byla pod hlavičkou Sword & Magic PD spuštěna knihovna volně šiřitelného software pro Amigu. Všeho všudy byly vydány pouze první dvě čísla a i přes slíbené třetí číslo, tímto vše utichlo.

Redakci tvořil v podstatě jen Flegy (Vít Kubr), který byl původně členem skupiny Horizontal Lamerz. i u této skupiny plnil funkci editora, což zahrnovalo právě psaní článků. A právě pro psaní používal hlavně BDEditor, hlavně kvůli jeho funkci na kontrolu pravopisu. A pak často také Cygnus.

Jeho prvním setkáním s počítači byl asi papírový model počítače z časopisu ABC. To byla spíš taková hříčka, která měla seznámit tehdejší nezasažené lidi s výpočetní technikou. Ale potom u známých viděl Atari 800 se hrou River Raid a byl ztracen. To byl jeho totální průlom do světa počítačů. Tehdy tedy spíš her.

Jeho prvním počítačem se stalo Atari 800XE. Byl to jeho první počítač a volba byla vlastně jasná. Všichni okolo něj ho měli. Sice chodil "slintat" do pražského obchodního domu Kotva v Praze, kde tenkrát měli vystavené a hlavně puštěné Amigy. Bohužel v té době byla cena 16-bitového počítače rovna zhruba jeho ročnímu platu, takže mu holt nic jiného než osmibit.

V roce 1996 si konečně zakoupil svou vlastní Amigu 600 a asi za rok poté následovala CD32 + Promodul, která se prakticky rovnala Amize 1200 s CD-Romem. Po zjištění, že se předchozí konfigurace nedá rozšířit turbokartou, si pořídil bazarovou Amigu 1200 v toweru Infinitiv a dovybavil si jí novým PPC Blizzardem na 160 MHz. A potom Pegasos, MacMini a pak se to nekontrolovaně rozjelo na spoustu dalších počítačů, herních konzolí, chytrých mobilů a podobně.

Po nějaké době u počítače člověka tak nějak přestane bavit jen "pařit" hry, a tak se díval co dál. Na Atari 800 pak vytvořil několik textovek a udělal pár překladů polských her do češtiny, ale scéna jako taková tehdy u nás neexistovala, nebo o ní nevěděl. Když si pak pořídil Amigu, tak chtěl nejdříve po vzoru Freda Fishe vytvořit kolekci free software, ale to mu nakonec zhatil nástup internetu. A pak najednou s údivem zjistil, že existuje spousta lidí, kteří něco na počítači tvoří a dělají, a tak jsem to chtěl zkusit taky.

Amigu má doposud, i když už jen ve sbírce. Mimochodem, je celkem hromadící typ, takže ze všech svých počítačů zatím prodal jen svojí první Amigu 600. A co se týče ukončení působení na scéně, tak zkrátka přišly jiné starosti a povinnosti a hlavně přišla nulová motivace a hlavně lenost.

Měl na starost jak vytvoření enginu a design, zároveň byl také autorem většiny článků.

You have no rights to post comments