GURU

Historie

Historie diskmagu GURU se začala psát v Maďarsku v roce 1990. Tehdy se fanoušci počítačů, programování a počítačových her scházeli hlavně v různých klubech. A přesně v jednou takovém v Budapešti, se setkali i čtyři zakladatelé Guru. Mezi členy klubu byla poptávka po infoa tak se Zoltán Berényi (Bear), Gábor Marinov (Gaborca), Gábor Fehér (Masell) a Tamás Turcsán (Shy) rozhodli vydávat vlastní zpravodaj. V témže roce se dočkalo vydání první číslo diskmagu Guru na 3,5 disketě. Tvůrci jej chtěli původně distribuovat zdarma, chtěli pouze cenu použité diskety. Mezi lidmi se Guru velice brzy stalo oblíbené a byl distribuován poštou do různých částí Maďarska. Od roku 1990 do roku 1992 bylo vydáno celkem 14 čísel.

Vznik české verze

V roce 1989 se Lagya (Ladislav Horký) vzal za ženu Maďarku a odstěhoval se za ní do Hurbanova, kde se seznámil s Machexem (Peter Maczánsky). Tak vznikl vlastně tandem Lagya - Machex, na kterém to celé vlastně stálo.

O původní, maďarské verzi diskmagu se koncem roku 1990 dozvěděl také Machex a Lagya a rozjeli se do Budapešti, kde se úspěšně domluvili na vydávání československé verze stejnojmenného maďarského diskmagu. Od začátku byl použit stejný engine a některé články byly přímé překlady z maďarské verze. Teprve později, když se v ČSR rozjela Amiga scéna, se GURU osamostatnilo i obsahem.

Eurofarm a Amiga Star

Od třetího čísla (03 / 1991) převzala diskmag pod svá křídla slovenská firma Eurofarm s.r.o, která se začal starat o distribuci, předplatné a prodej diskmagu. V osmém čísle roku 1991 (08 / 1991) bylo oznámeno sloučení redakcí papírového časopisu Reset a diskmagu GURU. Výsledkem této spolupráce byl kvalitní tištěný časopis Amiga Star.

Od prvního čísla roku 1992 se změnila periodicita diskmagu na dvouměsíčník. Od čtvrtého čísla ročníku 1992 převzali programování enginu diskmagu kluci ze skupiny Vectors, což se okamžitě projevilo na ještě dokonalejším vzhledu diskmagu.

Po celou dobu své existence se redakce potýkala s nedostatkem předplatitelů a vysokou mírou pirátských kopií. To v polovině roku 1992 vyústilo v apel na uživatele, jelikož náklady na přípravu diskmagu začaly přerůstat příjmy z předplatného.

Konec Eurofarmu

15. února 1993 se však stalo to nejhorší a firma Eurofarm s.r.o upadla do likvidace.  Redakce se proto rozhodla převzít distribuci diskmagu GURU a tištěného časopisu Amiga Star do vlastních rukou. Problém však nastal ve chvíli, kdy firma Eurofarm s.r.o nebyla schopna vyplatit a přeúčtovat na novou redakci peníze z předplatného.

V té době již byly připraveny články do 2. a 3. čísla časopisu Amiga Star (který nakonec vyšel v nákladu 1 kus a obsahem 90 stran). Vše došlo nakonec až tak daleko, že redakci byly zabaveny stoly, židle i veškerá technika potřebná k práci. Redakce se však zachovala k předplatitelům velice solidně a než aby začala od svých čtenářů vybírat už jednou zaplacené předplatné, tak změnila název diskmagu na GURU+ a pod hlavičkou GURU Team jej začala prodávat za 40,- Kč.

Guru+ a konec

V roce 1994 bylo naplánováno uvedení dalších šesti čísel. Čísla z tohoto ročníku však již měly obsahovat ochranu proti kopírování a cena měla byla zvednuta ze 40,- na neskutečných 95,- Kč. Takto vysoká cena byla zdůvodněna snahou honorovat autory článků, ale nakonec právě tato cena byla posledním hřebíčkem do rakve GURU.

You have no rights to post comments