AMI

Diskmag skupiny Vegatronik byl vůbec prvním diskmagem na Slovensku. Nápad na jeho vydávání dostal Tronik (Peter Hanušiak) už v roce 1991, kdy se účastnil jedné zahraniční akce, na které ho okouzlila maďarská verze diskmagu GURU. První číslo se tak objevilo už v květnu 1992.

Jednalo se o komerční diskmag, tudíž byl k dispozici pouze předplatitelům za 29,- Sk. Hlavním zaměřením tohoto diskmagu byl software, tedy hlavně hry, ale místo se našlo i na popisy programů.

Nulté číslo se objevilo v květnu roku 1992. Od čtvrtého čísla si Tronik začal postupně stěžovat na ztrátovost prodeje a také na nedostatek článků od uživatelů. Ukončení vydávání mělo na svědomí hlavně rozšířené pirátské kopírování diskmagu a nedostatek externích přispěvatelů.

Redakce však měla k dispozici ještě dostatek článků i pro přípravu šestého čísla a proto se rozhodla, že je uveřejní v druhém slovenském diskmagu nazvaném Magic. Všem předplatitelům se redakce rozhodla až do vypršení předplatného zasílat místo AMI právě diskmag Magic.

Zajímavostí a vlastně i ukázkou přístupu k autorským právům v devadesátých letech bylo i to, že redakce nabízela svým předplatitelům možnost kopírování všech popisovaných her a programů. Tuto službu poskytovala redakce do pěti disket, každá další pak byla zpoplatněna částkou 10,- Kč. Celkem zajímavá služba, pokud si uvědomíme, že si redakce sama stěžovala na pirátské kopie vlastního diskmagu.

Stálou redakci tvořil Tronik (Peter Hanušiak), který měl na starost kompletní programování diskmagu, jeho bratr Štefan Hanušiak a Steve (Štefan Pavelka), který měl na starost návrh designu celého diskmagu.

You have no rights to post comments