Binary Mystery

Skupinu Binary Mystery založil ve Valašském Meziříčí One (Skýpala Jan) společně se svým bratrem Zero (Skýpala Petr) v průběhu roku 1991. Oba bratři začínali nejprve na ZX Spectrum +2, ale postupně začali pokukovat i po 16-bitových počítačích a jejich volba padla právě na Amigu. Vše začalo tím, když One (Jan Skypala) odjel v létě 1992 na tři měsíce pracovně do Anglie, odkud si dovezl Amigu 600. Netrvalo dlouho a společně s bratrem se začali učit programovat.

One (Skýpala Jan) chtěl tvořit hlavně systémové programy a nakonec do školy připravil projekt (crunsher textu v assembleru). Zero (Skýpala Petr) zjistil, že mu programování moc nejde a mnohem líp se uplatní v oblasti grafiky a hudby. O rok později, v létě 1993 dostal One další pracovní povolení do Anglie, z které si přivezl již Amigu 1200.

Oba bratři v té době udržovali úzké kontakty se skupinou United Electronic Crazies. Avšak Valašské Meziříčí bylo natolik malé město, že v podstatě vše tvořili společně. Mezi oběma skupinami nepanovala vůbec žádná rivalita, spíše výtečná spolupráce.

Název skupiny vznikl na základě toho, že se bratrům vůbec nelíbil název United Electronic Crazies a tak se snažili najít nějaký vlastní název. A po dlouhém zvažování padlo nakonec rozhodní právě na Binary Mystery. Pak je napadlo, že vzhledem k názvu své nové skupiny si zvolí i nové přezdívky a hned napadlo jednička a nula. Tedy One a Zero. Jako starší dal Jan Skýpala bratrovi na výběr a jelikož byl tehdy Petr Skýpala nadšen programovacím jazykem False, okamžitě si vybral přezdívku Zero.

One (Skýpala Jan) se po pořízení Amigy 1200 pokusil programovat hry pro AGA čipset. Společně s bratrem začali pracovat na portu hry Sir Fred ze ZX Spectra pro Amigu pod názvem Sir Belly. Nicméně kvůli přílišnému důrazu na technické detaily tato hra skončila jen v interním stádiu vykreslovacího enginu a dále se už nedostala.

One (Skýpala Jan) se poté soustředil na programovací jazyk AmigaE a na jednodušší systémové utility v assembleru, z nichž některé pak uvolnil pod značkou Better Software na Aminet. Nejúspěšnější byla "Better Startup", která v sobě kromě bootovacího menu Amigy zahrnovala i zbylé, dříve samostatně uvedené utility OneFont a OneAssign.

V roce 1995 si One (Skýpala Jan) pořídil turbokartu Blizzard 1230 a začal se věnovat portaci Linux m68k na Amigu, ovšem bez významnějšího releasu, pouze s využitím této platformy pro naprogramování diplomové práce na vysoké škole (interpret programovacího jazyka Forth).

Konec skupiny jako takové se datuje až na rok 1998. Po dokončení vysokých škol se obě skupiny prakticky rozpadly. Každý zamířil za prací jinam a všichni se postupně přestali pravidelně sjíždět o víkendech ve Valašském Meziříčí. Pouze tři z nich zůstali v bližším kontaktu (Ataman, Roger a One), jelikož dodnes bydlí v Olomouci (kde vystudovali vysokou školu) a až do roku 2003 pracovali společně ve stejné firmě.

Ataman a Roger tvořili různé programy pro platformu Palm, sice každý zvlášť svoje věci, ale releasovali dohromady pod značkou Questions. Ataman a Roger dodnes stále pracují ve stejné firmě, kde pochopitelně spolupracují v rámci svého zaměstnání, nicméně již neprobíhá žádné společné hobby působení v rámci počítačů. One z této firmy před časem odešel a tak se již společně stýkají pouze jako přátelé.

You have no rights to post comments